De Bouw en Anatomie van een Cavia

De bouw en anatomie van een cavia, van het skelet/geraamte tot een doorsnede van een cavia. Cavia’s lijken vergeleken met andere knaagdieren dik maar dat komt door hun ronde bouw. Gemiddeld worden ze 30 centimeter lang.

Cavia’s hebben geen echte staart maar er zijn nog wel enkele staartwervels aanwezig. De vier poten zijn vrij kort met aan de voorpoten 4 tenen en aan de achterpoten drie tenen.


Op de foto hierboven zie je een skelet/geraamte van een cavia

Op de foto hierboven zie je een skelet/geraamte van een cavia

De verschillende rassen bij cavia’s kunnen een iets verschillende bouw hebben; sommige rassen zijn wat langer, andere breder enz.

De schoft (schouder) is hoog, breed en goed gespierd en de borst is breed. De ribben zijn zó aangelegd dat er veel ruimte is voor de verschillende organen. De kop is breed en de nek is kort. Cavia’s hebben kleine afhangende oren die onbehaard zijn. Cavia’s hebben boven en onder twee lange snijtanden. De ogen zijn in verhouding erg groot en iets uitspringend.

Cavia geslacht beer

Cavia beer

Cavia geslacht zeugje

Cavia zeug

Een beer (mannetje) is over het algemeen wat groter dan een zeugje (vrouwtje). Zowel de beer als de zeug hebben twee tepels tussen de achterpoten. Deze tepels hebben meestal de kleur van de omliggende huid, namelijk roze bruin of zwart.

Een beertje heeft een piemel en ballen en een zeugje heeft meer een Y-vormige opening.

De anatomie / doorsnede van een cavia

De anatomie / doorsnede van een cavia


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*