Wat Eet een Cavia? De Juiste Voeding!

Cavia voer: Hardvoer!

Net als bij een mens moet ook een cavia voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen om goed te functioneren. Bij de juiste voedingsbalans moet een cavia naast hardvoer ook elke dag verse groenten en fruit eten met voldoende vitamine C zoals andijvie, witlof of wortel.

Wij geven dit twee tot drie keer per dag aan onze cavia's. Vergis je niet, een goede voeding is erg belangrijk om gezond en fit te blijven.


Doe je dit niet dan kan je cavia op den duur allerlei ziekteverschijnselen krijgen door het gebrek aan vitamines en mineralen. De lijst met klachten die kunnen optreden bij bijvoorbeeld vitamine C tekort lees je verderop in dit artikel.

Overzicht:

Verse groente en fruit

Geef je cavia liever geen kool, ui of sla want dit bevat teveel vocht en schadelijke stoffen. Ze kunnen er buikpijn en diarree van krijgen. Af en toe kan dus best, maar niet elke dag.

Foto met ndijvie en wortel voor je cavia
De meeste cavia's zijn gek op andijvie en wortel, en het is ook nog eens heel gezond!

In plaats van groente mogen cavia's ook fruit zoals appel, banaan, sinaasappel, peer. Niet alle cavia's vinden alles even lekker, dus het is een kwestie van uitproberen. Fruit bevat vaak veel vocht, dus ze mogen elke dag niet teveel krijgen.

Groente en fruit stok voor je cavia
Is dit geen leuk idee? Een heerlijke groente en fruit stok voor je cavia!

Wij geven onze cavia's drie maal daags vers groenvoer, maar voor je het in de kooi legt kun je beter het oude groenvoer en fruit wat er eventueel nog ligt er uit halen. Dit kan gaan schimmelen of rotten en is dus slecht voor je cavia mocht hij het nog eten.

Hardvoer

In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren kunnen cavia's zelf geen vitamine C aanmaken. Dit moet dus door hun voeding zitten. Zowel in de dierenwinkel als in de supermarkt zijn zakken met hardvoer verkrijgbaar. Dit hardvoer bestaat voornamelijk uit zaden en pitten. Let wel op of het echt voor cavia’s is, want alleen hierin zit toegevoegde vitamine C.

Foto met hardvoer voor je cavia
Hardvoer!

Cavia's zijn slimme dieren, ze weten maar al te goed wat lekker smaakt. Dus zul je zien dat je cavia bij het voer van de foto hierboven het lekkerste eruit gaat eten, vaak laten ze de pallets liggen. Om dit te voorkomen zou je ook kunnen overwegen om bijvoorbeeld over te stappen naar het van Beaphare. Nu verkrijgbaar in een extra grote zak van 5kg bij Bol.com (volg de link).

Alles in één brokjes met als resultaat: geen selectief eetgedrag (of ze zouden over de kleur moeten vallen), dus geen restjes die overblijven en geen tekort aan essentiële voedingstoffen en vitaminen. De ingrediënten zijn afgestemd op de voedingsbehoefte en benaderen het natuurlijke voedingspatroon.

Ook ondersteunen deze brokjes de natuurlijke slijtage van de tanden (dental function). En misschien nog wel zo belangrijk, de cavia's zijn er dol op. Lees dus van te voren goed op de verpakking wat er allemaal inzit. Maar hoe goed een voer ook is een cavia kan niet zonder hooi ene groente zoals andijvie, wortel, komkommer etc.

Hier bij Bol.com staan alle goedkope cavia voeren voor je op een rij. En ook bij Zooplus hebben ze een groot assortiment aan cavia voer. Van zeer goedkoop tot duur.

Hooi

Een cavia moet ook altijd hooi (gedroogd gras) tot zijn beschikking hebben. Dit is nodig om een goede darmwerking te behouden. Cavia’s moeten gevulde darmen houden, en van hooi komen ze niet aan en ze kunnen er nooit teveel van krijgen! Behalve ervan eten vinden cavia's het enorm leuk om in te spelen. Voor je ze hooi geeft doe je er goed aan om de harde takjes en strootjes er even uit te halen, dit kan in hun oog prikken en zo oogletsel veroorzaken.

Hooi voor je cavia
Hooi voor je cavia is niet alleen om te eten! Ook om in te spelen, zie je ons ook op de foto rechts?

Tip: Pluk zo af en toe eens wat vers schoon gras uit je tuin en strooi dat in je kooi, daar zijn ze ook gek op!

Drinkflesje

Cavia’s halen het meeste vocht uit groenten en fruit, maar er moet ook een drinkflesje met water in de kooi hangen. Vooral in de warmere dagen van het jaar maken ze hier veel gebruik van. Zorg dat de cavia’s er goed bij kunnen, en dat je het flesje en het drinktuitje goed schoon houdt.

Ook als het drinkflesje nog niet helemaal leeg is dien je het water elke dag te verversen. Bakjes met water is sterk af te raden; ze worden vaak omgegooid en dan is de hele bodembedekking nat, of het wordt snel vuil door bodembedekking dat in het water valt.

Cavia drinkflesje
Dit type drinkflesje kun je zo aan je kooi bevestigen!

Snoep

In de dierenwinkel zijn er allerlei soorten snoep voor cavia's te koop. Denk hierbij aan yoghurtdrops, gedroogde banaantjes, knaagstengels enzovoorts. In de normale voeding zitten alle voedingsstoffen in die een cavia nodig heeft, dus snoep is niet nodig. Toch kan je het geven als beloning voor je cavia als hij bijvoorbeeld naar je toe komt.

Niet alle cavia's houden overigens van snoep. Een kwestie van uitproberen dus. Als je caviasnoep uit de dierenwinkel te duur vind, kan je ook eens een stukje gedroogd brood of een stukje fruit geven. Geef ze niet te veel of te vaak snoep, dit is net als bij de mens slecht voor hun tanden en kiezen.

Foto met snoep voor je cavia
Zo af en toe mag je je cavia verwennen met cavia snoep zoals bijvoorbeeld een knaagstaaf!

Likstenen

Er zijn in de winkel likstenen te koop. Dit zijn ronde stenen die bestaan uit zouten en mineralen. Je cavia kan aan de steen likken en zo zouten en mineralen binnen krijgen indien hij dit te kort komt. Bij een normale gevarieerde voeding heeft hij dit echter niet nodig en zal hij ook niet aan de steen gaan likken . Indien je cavia wél vaak aan de steen likt dan klopt er iets niet. Ga dan het menu van je cavia na en ga eventueel over op ander hardvoer.

Knaagstenen en likstenen
Niet alle cavia's zijn dol op knaagstenen of likstenen!

Knaagstenen

Omdat cavia tanden altijd blijven groeien moeten ze voldoende afslijten door hardvoer en harde groenten te geven. Als je cavia te weinig hard voer krijgt groeien zijn tanden te lang en krijgt hij moeite met eten. Voor het zover komt zal je merken dat je cavia aan de tralies gaat knagen, of zijn huisje.

Om dit te voorkomen kun je een knaagsteen in de kooi leggen. Hieraan kan je cavia naar hartenlust knagen. In plaats van knaagstenen zijn er ook knaaghoutjes. Deze harde stukjes hout zijn er in allerlei vormen en smaken.

Vitamine C voor je cavia

Cavia’s kunnen net als mensen, apen en een aantal andere diersoorten zelf geen vitamine c aanmaken uit glucose in hun lichaam. Voor de cavia betekent dit dat hij alle vitamine c die hij nodig heeft uit zijn voeding moet halen. Vitamine c is belangrijk bij het vormen van eiwitten (collageen) die nodig zijn voor het bindweefsel.

Zonder vitamine c kunnen botten, pezen, tanden, organen en de huid niet groeien, en wondjes helen niet omdat het collageen geen litteken kan vormen. Vitamine c speelt ook een rol bij de opname van calcium en ijzer, en bij het afweersysteem.

Een tekort aan vitamine C

Als een cavia onvoldoende vitamine c binnen krijgt zal hij vermageren, een slechte conditie krijgen, moeilijker gaan lopen, vaak op zijn zij liggen, het haar gaat rechtop staan, de oogjes worden dof. Hij zal last krijgen van zwellingen bij diverse gewrichten en kan daardoor kreupel gaan lopen.

Overal in het lichaam kunnen er bloedingen optreden, omdat het bindweefsel de organen en bloedvaten niet meer bij elkaar kunnen houden. De tanden en haren kunnen uitvallen. Zeugjes kunnen niet of moeilijk zwanger worden en zullen als het wel lukt vaak miskramen krijgen. Bij een langdurig tekort aan vitamine c zal een cavia uiteindelijk doodgaan.




Lijst van klachten die kunnen optreden bij een vitamine C tekort

  • Vermageren.
  • Slechte conditie.
  • Verminderde weerstand.
  • Moeilijker lopen (kreupel).
  • Vaak op de zij liggen.
  • Haar gaat rechtop staan en valt uit.
  • Kiezen en snijtanden groeien scheef, zijn te zacht of vallen zelfs uit.
  • bloedend tandvlees door infecties.
  • krom groeiende ruggengraat.
  • dikke, stijve en gezwollen gewrichten.
  • te zachte botten.
  • geen of slechte genezing van wonden.
  • onderhuidse en inwendige bloedingen<./li>
  • bloedingen in de spieren.
  • spierzwakte.
  • diarree.
  • bloedarmoede.
  • apathie.
  • anorexia.
  • verlamming.
  • verminderde vruchtbaarheid/onvruchtbaar.
  • Grote kans op miskramen.
  • Jonkies zijn te klein, zwak en gaan vaak dood.

Hoeveel vitamine C moet je geven?

Om gezond te blijven moet een cavia dus voldoende vitamine c uit zijn voeding halen. In sommige caviavoeren zoals hardvoer is vitamine c toegevoegd. Maar dit is meestal niet voldoende genoeg. Naast hardvoer moet een cavia elke dag verse groenten en/of fruit krijgen.

Als een cavia teveel vitamine c krijgt wordt het teveel weer uitgeplast. Dit betekent echter wel dat de nieren harder moeten werken. Dit kan op den duur problemen opleveren dus geef een cavia ook niet teveel vitamine c!

Een normale, volwassen cavia heeft ongeveer 15-20mg vitamine c nodig. Een zwangere cavia heeft ongeveer 50mg nodig en een moeder met jongen ongeveer 90 mg. Jonge cavia’s krijgen vitamine C eerst via de moeder binnen en zodra ze zelf gaan eten hebben ze ongeveer 60 mg nodig tot ze volwassen zijn.

Cavia’s die geneesmiddelen krijgen moeten ook meer vitamine c krijgen. Dit komt doordat antibiotica en pijnstillers vitamine c afbreken. Sowieso hebben zieke cavia’s ook meer vitamine c nodig voor de weerstand en het afweersysteem.

Hoe moet je vitamine C geven?

Er zijn diverse soorten hardvoer te koop. Koop altijd voer wat speciaal voor cavia’s is gemaakt. Hierin zit al vitamine C toegevoegd. Dit is echter vrijwel nooit voldoende voor de cavia. Een open zak voer bevat na een maand ongeveer de heft minder vitamine c! Geef daarom altijd elke dag extra groenten of fruit.

Ook kan je extra vitamine C geven in tabletvorm. Deze kun je gewoon bij de drogist kopen. Let wel op dat je kindertabletten neemt en niet die voor volwassenen. Er zijn kindertabletten met bijvoorbeeld een sinaasappelsmaakje. De meeste cavia’s zijn er dol op. Ook kan je een tablet oplossen in het drinkwater.

Let er dan wel op dat je het flesje wel elke dag ververst. Een andere mogelijkheid is rozenbottelsiroop mengen met het drinkwater. Er zijn ook vitamine c druppels verkrijgbaar die je over het voer heen kan druppelen. Dit is echter in verhouding duur en sommige cavia’s eten het voer door de vieze smaak niet op.

Hier een lijstje van een aantal groenten en fruit die veel vitamine c bevatten. Daarachter staat het aantal mg vitamine c dat ze bevatten per 100 gram. Let op dat de hoeveelheid vitamine c ook afhangt van de rijpheid van een product.

  • Aardbeien – 60mg
  • Abrikoos – 10mg
  • Ananas – 15mg
  • Andijvie – 6.5mg
  • Appel – 6mg
  • Asperges – 12mg
  • Banaan – 9mg
  • Bietjes – 5mg
  • Bloemkool – 60mg
  • Boerenkool – 120mg
  • Broccoli – 100mg
  • Citroen – 50mg
  • Druiven – 10mg
  • Grapefruit – 40mg
  • Groene kool – 80mg
  • Kersen – 7mg
  • Kiwi – 100mg
  • Komkommer – 5.3mg
  • Koolraap – 60mg
  • Mais – 6.8mg
  • Mango – 25mg
  • Meloen – 10-20 mg
  • Paprika – 150-190mg
  • Peer – 4mg
  • Perzik – 6.6mg
  • Peterselie – 160mg
  • Pruimen – 9mg
  • Rozebottels – 500mg
  • Selderie – 7mg
  • Sinaasappel – 50mg
  • Sla – 4-8mg
  • Spinazie – 20-40mg
  • Spruitjes – 120mg
  • Tomaat – 20mg
  • Witlof – 115mg
  • Witte of chinese kool – 50mg
  • Wortel – 10mg

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*