Het Gedrag van een Cavia

Het gedrag van een cavia!

Dit artikelen gaat over het gedrag van een cavia. Cavia's zijn echte groepsdieren. In de natuur leeft één beertje (mannetje) samen met een aantal zeugjes (vrouwtjes). Elke groep heeft een eigen territorium waarin ze leven. Zodra een vreemde beertje het territorium binnen komt wordt hij eruit gegooid.

Zeugjes worden toegelaten tot de groep als alle cavia’s dat goed vinden. Jonge cavia’s worden altijd in de groep opgenomen. Maar zodra beertjes geslachtsrijp zijn dan worden ze uit de groep gejaagd.


Het gedrag van een cavia!
Het gedrag van een cavia!

De rangorde van een cavia

Cavia’s leven in een rangorde. Als er een nieuwe cavia bij komt dan moet de rangorde opnieuw worden bepaald. Dit kan gepaard gaan met duwen en bijten in elkaars oren. Bij cavia’s als huisdier herkennen we dit gedrag. Het is altijd moeilijker om oudere beertjes bij elkaar te zetten dan zeugjes. Zeugjes leveren bijna nooit problemen op. Als je wilt fokken met cavia’s kun je een of meerdere zeugjes bij een beer zetten. Maar zet er dan nooit nóg een beer bij want dan gaan ze bijten en duwen.

De rangorde van een cavia!
De rangorde van een cavia!

Cavia's communiceren met elkaar

Cavia’s doen het liefste alles samen. Ze praten voortdurend met elkaar en maken dan allerlei grappige geluidjes zoals piepen en knorren. Cavia's maken vaak een hoog piepend geluid als ze eten krijgen.

Als ze bijvoorbeeld de koelkastdeur horen of het ritselen van een zakje waar normaal de andijvie in zit, dan beginnen ze te piepen. Als cavia's met elkaar praten dan piepen ze zacht. Ook kunnen ze dit geluid maken als je ze aait. Als een cavia boos is gaat hij klappertanden. Als cavia's een vreemd geluid horen kunnen ze gaan knorren.

Als een cavia blij is, dan gaat hij als een gek door het hok rennen en maken daarbij gekke sprongen door de lucht. Vaak piepen ze hard daarbij. Vooral jonge cavia's doen dit om hun energie kwijt te kunnen.

Cavia's communiceren met elkaar!
Cavia's communiceren met elkaar!

Als een cavia bang is dan piept hij naar de andere cavia’s om ze te waarschuwen voor mogelijk gevaar en dan rennen ze naar een veilige schuilplaats. Cavia’s hebben geen klauwen waarmee ze kunnen vechten en daarom is in de natuur vluchten de enige optie. Hoewel ze wel scherpe tanden hebben, vechten ze daar ook niet mee.

Net als bij mensen heeft een cavia een eigen karakter. Sommige cavia’s vinden het fijn om geaaid te worden en anderen vinden er niks aan. Ook vind de ene cavia vaak andere dingen lekker dan de andere.

Cavia's kunnen hoge tonen waarnemen, die mensen niet kunnen horen. Ook kunnen ze heel hoge tonen produceren die wij niet kunnen horen. Cavia's hebben een goed ontwikkeld gezichtsvermogen en kunnen ook kleuren zien.

Cavia’s eten net als veel andere dieren regelmatig hun eigen uitwerpselen op. Dit doen ze omdat de uitwerpselen belangrijke stoffen zoals Vitamine B en K bevatten. Dit gedrag is heel normaal dus schrik er niet van en wordt ook niet boos op de cavia.

De betekenis van de geluiden die cavia's maken kun je hier beluisteren

Wat is handtam

Je beleeft veel plezier aan je cavia als hij handtam is. Handtam betekent dat je cavia gewend is aan mensen en het niet erg vind dat hij opgepakt wordt. Hij is gewend dat mensen hem aaien en zijn gebit, nagels, vacht en dergelijke controleren. Oftewel, hij heeft vertrouwen in de mens en weet dat hij niet bang hoeft te zijn.

Elke cavia heeft zijn eigen karakter. Sommige cavia's zitten graag bij mensen op schoot, en anderen kunnen niet stil blijven zitten. Maar als je dus een cavia hebt die altijd in beweging is, hoeft nog niet te betekenen dat hij niet tam is!

Handtam maken van je cavia

Een cavia wordt handtam als je hem vaak oppakt en met hem bezig bent. Door veel bij hem te zijn zonder hem daarbij te laken schrikken of pijn te doen begint hij je te vertrouwen en is niet meer bang voor je. Het duurt over het algemeen 4 tot 12 weken voor je cavia volledig handtam is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Het handtam maken van je cavia!
Het handtam maken van je cavia!

Het beste is om de cavia meteen vanaf de geboorte vertrouwd te maken met de mens. De eerste week mogen ze maar enkele keren per dag opgepakt worden, maar daarna veel vaker. Ze zullen dan automatisch wennen aan je geur en geluiden. Als je een cavia uit de dierenwinkel haalt weet je niet hoe er daarvoor is omgegaan met de cavia.

Als de cavia van een (brood)fokker komt dan bestaat er een grote kans dat de cavia (bijna) nooit is opgepakt door een mens. Tam maken duurt daardoor veel langer. Het beste kun je een cavia halen bij iemand die zelf thuis cavia's fokt, waarbij je weet dat de cavia dagelijks is opgepakt.

De cavia komt thuis

Als je een cavia krijgt, zorg er dan voor dat de kooi al volledig is ingericht als hij thuis komt. Zet hem meteen in de kooi en geef eventueel wat groente. Laat hem dan met rust zodat hij de omgeving kan verkennen. Zorg er de eerste dagen voor dat hij niet door iedereen wordt opgepakt.

Hij heeft tijd nodig om aan zijn verblijf, jou en alle geluiden om hem heen te wennen. Zet de kooi op een rustige plek zodat niet iedereen de hele tijd bij hem langs loopt. Maak geen onverwachte bewegingen of geluiden waardoor de cavia schrikt. Steeds als je de kooi benadert praat dan tegen je cavia.

Dan weet hij dat je eraan komt en kan ook aan jouw stem wennen. Pak de cavia rustig uit de kooi en voorkom dat je hem opjaagt door de hele kooi heen. De eerste keren zal hij nog erg schrikachtig zijn maar daarna wordt dat minder. Pak je cavia op en praat geruststellend tegen hem en druk hem tegen je aan en aai hem.

Het beste kun je hem niet op je schoot zetten, maar tegen je borst houden. Dan voelt hij zich veiliger. Haal hem de eerste dag vijf minuten uit de kooi en vanaf de dag erna minimaal twee keer per dag een half uur. Na een tot 2 weken is je cavia gewend aan de omgeving en het leefritme.

Zorg er voor dat je hem op een vast tijdstip eten geeft. Als je je cavia genoeg aandacht geeft en hem niet laat schrikken zal hij binnen enkele weken handtam zijn. Hoe lang het precies duurt hangt af van hoe hij behandelt is door de mens vóórdat hij bij jou kwam.


1 Reactie

  1. Danku voor deze informatie.
    Want heb zelf twee beertjes (mannetjes) en hun zitten altijd boven me buik en dan knuffel ik ze en geef ik ze veel kusjes en dan heb ik eentje die is een flinke eter nu weet ik waarom en zeg ik kom ga maar op de kussen en zeg ik dan ga maar lekker liggen en dat doet die en zie je hem gapen en is die aan het slapen zo lieff ❤❤ Spoeki en Paultje heten ze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*