Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen?

Een Caviaflat van 2 verdiepingen hoog met trappetje!

Hier lees je alles over de huisvesting van een cavia met de voor en nadelen van een hok, een traliekooi of flat. Mits je plek hebt natuurlijk is meer ruimte altijd beter!

Een hok of kooi voor één cavia moet minimaal 80x40 cm groot zijn. Voor twee cavia's minimaal 100x40 en voor elke cavia meer 20 cm extra. Maar hoe groter de kooi hoe beter, zo hebben ze meer ruimte om te spelen en voelen ze zich prettiger.


Een caviaflat met meerdere etages is nog veel ruimer zodat ze nog veel meer ruimte hebben om te leven. En het staat ook nog eens heel erg mooi in je kamer!

Cavia’s kunnen het beste binnen gehouden worden, zeker in de winter. In de zomer kunnen ze wel buiten gehouden worden, maar als de temperatuur onder de 10 graden Celsius komt, moeten ze naar binnen.

Cavia’s kunnen niet zo goed tegen tocht, extreme warmte en vochtige ruimtes. Let er dus goed op waar je de kooi plaatst. Zet de kooi niet in de zon of direct naast de verwarming. Zet ook de kooi niet dicht bij een radio of televisie. Cavia’s hebben een beter gehoor dan mensen en voor hen is het al gauw een enorm lawaai!

Overzicht:

Cavia kooien of hok

Er zijn verschillende soorten hokken en cavia kooien te koop. Bijvoorbeeld een traliekooi. Hiermee verstaan we een plastic onderbak met een tralie bovenkant. Nadelen zijn dat er vaak bodembedekking naast de kooi valt en dat je cavia aan de tralies kan gaan knagen en dat geeft een enorme herrie!

Persoonlijk vind ik deze traliekooien toch het prettigste voor de cavia. Indien je ze genoeg dingen geeft om te knagen gaan ze helemaal niet aan de tralies knagen. Bovendien kunnen de cavia’s met hun voorpoten op de tralies staan wat erg leuk is als ze op hun eten zitten te wachten.

Caviakooi Skyline 120cm
Zo ziet een standaard kooi van 120 cm eruit. Deze traliekooi is geschikt voor 2 cavia's! Hij is hier te koop!

Er zijn ook geheel plastic cavia kooien met alleen aan de bovenkant tralies: een antirommelkooi. De cavia is hier veel beter tegen tocht beschermd. Echter is er hier vrij weinig ventilatie waardoor luchtjes en ook eventueel schadelijke dampen van urine en uitwerpselen blijven hangen in de kooi. Ook kunnen ze niet met hun voorpoten tegen de tralies opklimmen. Wel geeft dit type kooi veel minder rommel naast de kooi.

Beide kooien hebben dus voor- en nadelen. Je moet zelf kiezen wat jij het beste vind. Uiteraard kun je ook zelf een leuke caviakooi maken van hout. Dit is echter beter voor buiten- dan binnenkooien omdat het sneller gaat stinken en minder makkelijk schoon te maken is.

Wat voor kooi je ook gebruikt of maakt, zorg in ieder geval dat de cavia naar buiten kan kijken en zich niet kan bezeren aan uitstekende spijkers, splinters of scherpe randen. Het beste kun je de randen even mooi glad afwerken met een stuk schuurpapier.
Wat voor bodembedekking moet ik gebruiken?

Als bodembedekking kan je een paar kranten, zaagsel (houtvezel) en wat hooi gebruiken. De krant en houtvezel zorgt voor opname van urine, en van het hooi kunnen je cavia’s eten en ermee spelen of zich eronder verschuilen. Verdeel de kranten zodat je een aantal stukken hebt. Leg deze op de bodem van de kooi. Goed over elkaar heen en op de plaats waar je cavia het meest plast doe je een dikkere laag krant.

Tip: Gebruik liever geen stro want dat is te hard, daar kunnen ze zich aan bezeren!

Doe daar een paar centimeter zaagsel overheen en daarna het hooi. Door het zaagsel zitten soms ook harde stukjes hout, filter die er zoveel mogelijk uit zodat je cavia zich niet kan bezeren.

Voer kan het beste in een bakje worden gegeven, en water in een drinkflesje. Meer hierover bij het onderwerp cavia voeding.

Een eigen huisje

Cavia's willen graag een huisje of hokje in de kooi, waarin ze kunnen slapen en zich verschuilen. Hoewel cavia’s niet kunnen klimmen en springen, zijn er genoeg speeltjes waar ze wat aan hebben. Als je trappetjes gebruikt mogen die niet te steil zijn en ze mogen er niet af kunnen donderen. Voorbeelden van leuke cavia huisjes vind je hier.

Houten cavia huisje
Een houten cavia huisje in een traliekooi. Heerlijk om je in te verschuilen of om in te slapen!

Cavia’s zijn dol op tunnels en ook dingetjes die rammelen of een bal waar voer in kan vinden ze prachtig. Hangmatten (meestal gemaakt voor fretten of ratten) vinden veel cavia’s ook leuk. Daar kunnen ze lekker in liggen, al vinden ze het in het begin vaak wel eng. Zorg ervoor dat de hangmat laag bij de grond hangt zodat ze er zo in en uit kunnen stappen.

Cavia hangmat
Hang een hangmat in je kooi zodat ze lekker kunnen relaxen, of spelen natuurlijk!

Een caviaflat is handig en bespaart je veel ruimte

Een caviaflat is een hok of caviakooi van meerdere etages hoog en vaak met elkaar verbonden door middel van trappetjes. Ze zijn handig doordat ze niet veel ruimte innemen, het kost je naast de standaard ruimte alleen maar hoogte. Er zijn caviaflats te koop van wel 6 etages hoog.

Ook zijn er exemplaren met wielen die je dus makkelijker kan verplaatsen om de plek bijvoorbeeld te reinigen. Neem het liefst een flat gemaakt van geïmpregneerd hout of met waterdichte bodem, dit voorkomt schimmel en houtrot.

Een Caviaflat van 2 verdiepingen hoog met trappetje!
Geef je cavia's dubbel zoveel ruimte met een caviaflat / lounge!

De voordelen van een caviaflat:

 • Veel meer ruimte om te bewegen, wat weer goed is voor hun conditie.
 • Je kan naar ze kijken zonder belemmeringen van tralies.
 • Een flat met wielen is extra hygiënisch, je kan namelijk heel gemakkelijk onder en achter het meubel reinigen.
 • De opstaande rand vermijdt dat er hooi of bodembedekking uit de flat valt.
 • Je hebt 2 tot 6 ruime caviaverblijven op een beperkte vloeroppervlakte.
 • Meer beschutting dankzij de volle wanden.
 • Je kunt hem snel verrijden en in een andere kamer zetten.
 • Een cavia oppakken of neerzetten kan zonder het plexiglas weg te nemen.
 • Het flesje plaatsen, eten geven, hooi geven kan zonder extra handelingen.
 • Reinigen gaat héél snel.

Meestal hebben ze ook uitneembare tussen schotjes, zodat je van 2 hokken één kan maken, ook zie je wel flats met kleine schotjes die het zaagsel tegenhouden. Voorbeeld van een prachtige caviaflat met 2 etages met extra veel ruimte voor je cavia's. Het kost een paar maar dan doe je het ook meteen goed!


4 Reacties

 1. Hallo, vanwaar komt de info dat cavia’s niet buiten gehouden kunnen worden ? Ze leven oorspronkelijk in het Andesgebergte waar het elke ochtend onder de 10° is.
  Wij hebben momenteel 6 cavia’s, waar de oudste al verschillende winters buiten hebben overleefd. Gewoon wat extra stro, en een tochtvrij hok, met schuilhokjes erin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*