Cavia Jongen, Zwangerschap, Draagtijd en Bevalling

cavia test

Alles over cavia jongen zoals de zwangerschap, draagtijd en bevalling. Als je met cavia’s wilt gaan fokken moet je goed weten waar je aan begint. Het is niet zomaar een kwestie van een beertje (mannetje) bij een zeugje (vrouwtje) zetten en dan maar hopen op leuke cavia jongen of cavia baby. Want daar zitten veel te veel risico’s aan vast.

Bij de geboorte kan er veel fout gaan en dan moet je precies weten wat je moet doen. Om sterke gezonde tamme cavia’s te krijgen die bijvoorbeeld niet bijten moet je goed letten op de stamboom, karakter en zorgen dat er geen inteelt plaats vind. Als je een bepaalde kleur of haarstructuur wilt krijgen moet je je van te voren verdiepen in genetica en de stamboom van de ouders. Bij de geboorte kan er van alles mis gaan. 10 procent van de cavia’s wordt doodgeboren. De dierenartskosten kunnen soms hoog oplopen, hier moet je dus ook rekening mee houden.


Foto cavia jongen, zwangerschap en baby cavia

Van tevoren moet je bedenken wat je met de jongen wilt doen. Je kan ze zelf houden of verkopen. Maar in het laatste geval moet je er goed over nadenken of je de cavia’s wel aan mensen of dierenwinkels kwijt kan.

Zeugjes kunnen al gedekt worden als ze 4-8 weken oud zijn. Ook beertjes kunnen vanaf 4-8 weken voor nageslacht zorgen. Na 4 weken moeten ze dus gescheiden worden. Als de jongen 4-5 weken oud zijn en minimaal 300 gram wegen, dan mogen ze verkocht worden.

Een zeugje van 4 weken oud is veel te jong om al zwanger te zijn. Ze is zelf namelijk nog niet volgroeid en dit geeft problemen bij de ontwikkeling en geboorte van de jongen. Het beste kan een zeugje voor het eerst gedekt worden bij 4.5 – 10 maanden en daarbij geld hoe jonger hoe beter. Een zeugje dat ouder is dan een jaar en nog nooit een nestje heeft gehad mag niet meer zwanger worden, omdat haar bekken dan vergroeid is en dit problemen geeft bij de bevalling. Het gebeurt niet zelden dat de moeder en de jongen het geen van allen overleven bij de bevalling.

Als je een zeugje zwanger wilt laten worden voor de eerste keer, zorg dan dat ze minimaal 800 gram weegt.

Het beertje moet je weghalen bij het zeugje ruim vóór de bevalling. Het zeugje is direct na de bevalling weer vruchtbaar, maar het wordt te zwaar voor haar als ze meteen weer zwanger is. Laat haar niet vaker dan twee of hooguit drie keer per jaar een nestje krijgen.

De draagtijd van een cavia kan variëren van 60 tot 72 dagen, maar meestal is het 68 dagen of meer. Tijdens de eerste 4 weken van de zwangerschap komt het zeugje nauwelijks aan. Daarna begint het buikje langzaam te groeien maar pas na 6 weken begint het goed zichtbaar te worden. Na de 6e week kun je de jongen in haar buik ook voelen bewegen.

Ongeveer 48 uur voor de geboorte begint de ontsluitingsfase. De moeder kan dan al bloed verliezen en voor weeën krijgen. Enkele uren voor de geboorte beginnen de echte weeën. Door de weeën ontstaat er ontsluiting. Dit betekent dat de baarmoedermond en baarmoederhals opgerekt worden zodat de jongen erdoor kunnen. Als er volledige ontsluiting is dan breken de vruchtvliezen en begint de geboorte van de jongen. De moeder krijgt dan persweeën en binnen de 10 en 45 minuten komen de jongen naar buiten. Ze zitten dan nog in een vlies dat de moeder er meteen afhaalt. Een enkele keer gebeurt het dat de moeder deze niet weghaalt, doordat het volgende jong bijvoorbeeld al wordt geboren. In dat geval moet jij het zelf doen. Het vlies is zeer dun en kun je met een vinger makkelijk door prikken. Nadat alle jongen eruit zijn volgen de placenta's (nageboorte of moederkoek). De moeder cavia zal deze placenta's opeten, schrik daar niet van. In de placenta's zitten namelijk veel voedingsstoffen die de moeder nodig heeft.

Een video van de bevalling van een cavia, en de geboorte van 4 jonge cavia's.

Zeugjes krijgen 1-6 jongen. De jonge cavia’s worden kant en klaar geboren. De ogen zijn open en de vacht is al volledig. Een paar minuten na de geboorten lopen ze al rond. Je mag ze dan best wel even oppakken om ze van top tot teen te controleren. Anders dan bij bijvoorbeeld muizen zal de moeder ze daarna niet verstoten. Jonge cavia's drinken zowel bij hun eigen moeder als bij eventueel andere moeders. De moeders staan dit ook gerust toe. Het maakt hun niet uit of hun eigen jongen bij ze drinken of een ander jong.


14 Reacties

  1. Vraagje; mijn cavia is 4 jaar en zwanger (1ste keer) lees hier nu dat het niet haalbaar is de bevalling en kan sterven. Wat kan ik voor haar nu het beste doen?

    • Ojee dat klinkt niet best, 4 jaar is al een bejaard caviaatje, hopelijk heb je de dierenarts ingeschakeld. Inmiddels al een tijd verder, hoe is het afgelopen?? Ben heel benieuwd

    • Een cavia mag naar 1jaar niet meer zwanger worden .want na het eerste levensjaar gaan de bekken vergroeien ik hoop dat je geluk heb .en anders laat je het even controleren .elke dierenarts heeft wel een spreekuur wat niets kost .dan weet je het zeker

  2. hallo allemaal een vraagje wij hebben4cavias pas een kleine erbij gekocht van ongeveer 6tot8 weken we hebben haar nu 3 weken echt een schatje wij kwamen vrijdag thuis en mijn dochter maaaar ik zie pootjes hè ja hoor daar lag een klein zwart bolletje aaaa wat schattig wij hebben haar en de baby in een ander hokje gezet naast de andere maar de vraag is mogen ze weer bij elkaar gezet worden of moet ik even wachten gr sandra

  3. 15 augustus hebben we 2 jonge cavia’s gekocht van 8 weken oud en 5 weken oud, 2 vrouwtjes. Deze avond hebben we net een baby cavia ontdekt in het hok. Mag de baby samen met de mama en andere cavia in het buitenhok blijven? Voor ons een complete verrassing en we weten niet zoveel af van baby cavia’s. Dus alle info welkom.

  4. Ik lees elders op internet dat je een baby cavia pas na drie weken op mag pakken en dat het niet goed voor ze is dat eerder te doen.
    Verder vind ik dat je NIET moet aanmoedigen dat mensen kiezen voor een nestje cavia’s. Er zijn al veel te veel dieren die geen thuis hebben of die ergens in een hoekje wegkwijnen. Als je een cavia wilt haal er dan één uit het asiel of uit een opvang. Een cavia is geen speelgoed maar een kwetsbaar gevoelig diertje dat veel aandacht en respect verdient. Ermee fokken alleen omdat het zo schattig lijkt, is geen diervriendelijke houding.

  5. Plaats een cavia NOOIT alleen in een hok , cava´s zijn groepsdieren en zullen vereenzamen als je ze alleen plaatst. Ze kunnen dood gaan als ze alleen zitten, komt door pure eenzaamheid. Wat de voortplanting betreft, NOOIT jonger dan 5 maanden laten dekken en de aanstaande moeder moet minimaal 800 gram wegen, dit omdat een zwangerschap veel energie vraagt en een nestje jongen grootbrengen kost ook energie. Kortom de moeder mag niet te mager worden. Als je de jongen op Marktplaats zet, biedt ze dan niet gratis aan omdat je dan het risico loopt dat ze als slangen voer eindigen. Zet daarom in de advertentie b.v. bij de prijs bieden of nader over een te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*