Cavia Kopen bij de Fokker, Stal of Dierenwinkel

Cavia kopen: Koop twee cavia's!

Als je van plan bent om een cavia te kopen moet je vooraf aan meerdere dingen denken. Wil je bijvoorbeeld een mannetje, vrouwtje? en wil je één of meerdere dieren aanschaffen? Voordat je één of meerdere cavia’s gaat aanschaffen moet je je goed laten informeren over deze dieren.

Het is geen experiment dus je moet wel weten waar je aan begint. Want nog veel te vaak zien we dat ze gewoon gedumpt worden langs de kant van de weg of in het bos.


Cavia op de bank
Een cavia kopen bij de fokker, caviastal of dierenwinkel?

Lees dus eerst deze site even helemaal door, dat geeft je alvast een aardig beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Ook als je later van plan bent om te fokken met cavia’s moet je weten waar je aan begint. Als je net begint met kun je beter nog niet gaan fokken.

Koop er niet één maar twee! (belangrijk)

En dit punt kunnen we niet vaak genoeg benadrukken! Cavia’s zijn echte groepsdieren, en vinden het geweldig om met soortgenoten op te trekken. Een cavia die lang alleen zit is eenzaam en leidt een saai en ongelukkig leven, dus je kunt er beter minimaal twee nemen (ja ik wil het je bijna verplichten).

En daarnaast is de interactie tussen 2 cavia's ook geweldig om te zien. Zie ook ons artikel over het onderzoek dat wij met jullie hulp hier hebben gehouden: De meeste caviabaasjes bezitten twee of meer cavia's.

Cavia kopen: Koop twee cavia's!
Voorkom dat cavia's eenzaam worden en koop er gelijk twee!

Naar de dierenwinkel, stal of fokker?

Er zijn verschillende manieren om aan cavia’s te komen. Je kan bijvoorbeeld naar een dierenwinkel gaan. maar helaas weten ze daar meestal weinig over de achtergrond van het diertje want het is tenslotte ook gewoon maar een artikel. Ook komt het in dierenwinkels regelmatig voor dat verkopers het geslacht niet eens kunnen vaststellen.

Je kunt een cavia ook kopen bij een particulier. Daarmee bedoelen we mensen die bewust of onbewust zelf thuis een nestje hebben gehad. Dit is al een veel betere keus.

Maar het beste is om er één te kopen via een hobbyfokker. Dat zijn mensen die bewust met cavia’s fokken op grote of kleine schaal. Er is hier namelijk veel meer bekend over de achtergrond van het diertje. Goede hobbyfokkers houden een stamboom bij en fokken gezonde sterke dieren, en letten ook op gedrag en bouw. Ook weet je dan zeker of je cavia een man of vrouw is.

Dan bestaan er ook nog broodfokkers of handelaars. Deze fokkers willen zoveel mogelijk cavia’s verkopen en letten bij het fokken niet op karakter, bouw en gezondheid. Vaak worden de dieren zomaar door elkaar gegooid en ontstaat er veel inteelt. Inteelt zorgt voor zwakke en zieke dieren.

Je kan ook er ook één uit het asiel halen. Maar ook hier is er vaak weinig informatie beschikbaar over de achtergrond en het karakter.

Waar je nog meer rekening mee moet houden

Bedenk van te voren dat er ook kosten aan verbonden zijn. Normaal gesproken vind je ze nergens gratis, ook bij een asiel moet je meestal voor je cavia betalen. Bij de winkel hebben ze de cavia's meestal al te koop voor €7,50 per stuk.

Traliekooi met benodigheden
Een nieuwe traliekooi met benodigdheden zoals: voer, hooi, bodembedekking, drinkflesje en etensbakje!

Ook kan een cavia ziek worden of zich verwonden. Dan kunnen er kosten voor de dierenarts bij komen en voor een simpele vitaminespuit betaal je al snel 50 euro. Hou hier dus ook rekening mee, wil en kun je het wel betalen? hij hoeft niet oud te zijn om dan pas ziek te worden!

Een cavia wordt normaal gesproken tussen de 4 en 6 jaar oud. Er zijn echter ook cavia’s die 8 of 9 jaar oud worden! Voordat je er één aanschaft moet je je dus wel afvragen of je zolang voor een huisdier wilt en kunt blijven zorgen?


1 Reactie

  1. Beste mensen. Ik zou zeer willen aanraden toch aan te geven, dat er zeer veel reden is om een cavia te halen van een cavia opvang. Ten eerste zitten er ALTIJD genoeg en teveel diertjes! Ten Tweede deze mensen hebben bijzonder veel verstand van hun dieren! Het zijn ervaren caviahouders! Toe: geef ALLE dieren een tweede kans. Fokken van deze dieren is echt niet nodig hoor! Ze worden gedropt bij het leven in bos, vuilnis of zelfs glasbakken echt waar……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*