Cavia Rassen en Soorten met Foto

Je hebt diverse soorten cavia rassen, diverse kleuren, patronen en haarstructuur. Hieronder worden de meest voorkomende haarstructuren beschreven (en met foto) die cavia's kunnen hebben.

Overzicht:

• Gladhaar cavia
• Gekruinde cavia
• Borstelhaar cavia
• Langhaar / Peruvian cavia
• Sheltie cavia
• Sheltie gekruind / Coronet cavia
• Satijnhaar cavia
• Rex cavia
• US-Teddy cavia
• Texel cavia
• Skinny / Baldwin (naakt) cavia
• Kleuren


Gladhaar cavia

Dit is de meest voorkomende beharing. De haren zijn kort (maximaal 3centimeter) en vallen recht naar beneden. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen. Gladharigen komen voor in allerlei kleuren. Gladharige cavia's zijn over het algemeen rustigere dieren dan cavia's met een andere vacht.

Gladharig 3 kleur cavia

Gekruinde cavia

Gladharig maar dan met een kruin midden op de kop. Er bestaan Amerikaanse en Engelse Gekruinde cavia's. Bij de Amerikaans Gekruinde cavia is de rozet wit en bij de Engels Gekruinde cavia heeft de rozet dezelfde kleur als de rest van de vacht.

Borstelhaar cavia

Rozetten over het hele lijf. Veel fokkers zeggen dat borstelcavia’s vaak wat drukker zijn dan anders behaarde cavia’s. Borstelharig wordt ook wel ruwharig genoemd. De haren zijn met 3.5 centimeter ietsje langer dan die van een gladharige cavia.

3 kleur borstelhaar cavia Foto van een borstelhaar cavia

Langhaar / Peruvian cavia

Dit is een langharige cavia met rozetten, en een pony voor de ogen. Na een jaar is de lengte van de haren ongeveer 20-25 centimeter. Vaak kun je dan niet meer zien wat de voor- of achterkant van de cavia is. Het is belangrijk om de cavia elke dag te kammen.

Jonge peruvian langhaar cavia Cavia peruvian langhaar

Peruvian langhaar cavia

Sheltie cavia

Langharige cavia zónder rozetten. Het haar valt langs het hele lichaam en op de kop is het haar kort. Na een jaar is de lengte van de haren ongeveer 20-25 centimeter.

Sheltie cavia

Sheltie gekruind / Coronet cavia

Dit is een sheltie maar dan met een kruin midden op de kop. Na een jaar is de lengte van de haren ongeveer 20-25 centimeter.

Sheltie gekruind coronet cavia

Satijnhaar cavia

Gladharig of Borstelharig met een glanzende satijnbeharing. De haren zijn bijna doorzichtig, waardoor de satijnglans ontstaat. Satijnhaar cavia’s kunnen iets zwakker zijn dan cavia’s met een ander haarsoort. Ze kunnen vrij klein blijven en sneller botproblemen krijgen.

Rex cavia

Cavia met rechtopstaand stug haar en de buik- en snorharen zijn gekruld. Het haar wordt ongeveer twee centimeter lang. Rex cavia's zijn over het algemeen rustig van aard.

Jonge rood witte rex cavia Grijze rex cavia

US-Teddy cavia

Rechtopstaand zacht haar dat ongeveer twee centimeter lang wordt. Géén gekrulde buik- en snorharen. Deze haarsoort is ontstaan in de U.S.A.

Bruine US Teddy cavia Zwarte US Teddy cavia

Texel cavia

De Texel is een kruising tussen een sheltie en een rex. Het is dus een langharige cavia met krullen. Aan de achterkant hebben ze een sleep die 12-15 centimeter lang kan worden. De haren op de kop zijn kort en op de wangen groeit een baard. Het zijn over het algemeen rustige dieren.

Tessel cavia

Skinny / Baldwin (naakt) cavia

De Skinny of Baldwin caviaziet er op het eerste gezicht niet uit als een cavia, toch verschillen ze qua gedrag en gezondheid niet veel van elkaar. Ze hebben een warme, stroeve en zachte, rubberachtig aanvoelende huid.Ze zijn ontstaan uit een mutatie in een labaratoriumen daarna zijn ze gefokt.

Baldwin naakt cavia Skinny Baldwin naakt cavia

Kleuren

Cavia’s komen voor in diverse kleuren. Hieronder worden een aantal voorkomende kleuren genoemd.

Eén kleur cavia

Dit zijn cavia’s die maar uit één kleur bestaan, zoals rood, zwart, goud, creme, beige, chocolade, lilac, buff en wit. Wit kan rode of donkere ogen hebben.

Agouti (wildkleur) cavia

De agouti’s kunnen weer onderverdeeld worden in de kleuren goud-agouti, grijs-agouti, zilver-agouti, cinnamon-agouti en zalm-agouti.

Agouti cavia

Tekeningvarieteiten

Cavia’s kunnen diverse tekeningen hebben zoals driekleur, hollander, brindle, rus, japanner, schildpad, bont of Amerikaans gekruind.

Oproep: We zoeken voor deze rubriek nog foto's van de verschillende haarsoorten/rassen. Dus heb je nog een foto liggen en er staat nog geen foto's bij, laat het ons dan weten. We plaatsen hem dan graag!


4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*