De Verzorging van een Cavia

Cavia tanden!

De tanden, kiezen en teennagels van een cavia blijven hun hele leven lang groeien en hebben goede verzorging nodig. Door vaak hard voedsel te eten en op knaagstenen te kauwen slijten de tanden en kiezen op een natuurlijke manier.

Maar cavia's hebben zo hun eigen karakter en het is dan ook niet van te voren te zeggen of elke cavia ook daadwerkelijk op een knaagsteen gaat kauwen. Die van ons moeten er niets van hebben en lopen er dan ook met een grote boog omheen. Een alternatief voor knaagstenen is knaaghout oftewel knabbelhoutjes.


Wat de meeste cavia's wel lusten zijn deze heerlijke knaagdierensnacks, ze zijn te koop in diverse soorten en smaken dus het is even uittesten wat jouw cavia het lekkerst vindt.

De verzorging is erg belangrijk en er komt veel bij kijken dus neem hier de tijd voor. En lees dit artikel aandachtig door.

Tanden verzorgen

Je moet de tanden regelmatig controleren of ze niet te lang zijn. Als ze te lang zijn kunnen ze niet meer eten. Een cavia die niet eet wordt al binnen een dag heel erg ziek en zwak. Je kan de tanden controleren door met je ene hand de kop van je cavia te omvatten.

Met je duim en wijsvinger trek je de bovenlip wat opzij zodat je de tanden kunt zien. met je andere hand kan je het bekje iets open doen. Zo zie je alle tanden goed. Indien de tanden te lang zijn zodat eten moeilijk wordt kun je naar de dierenarts gaan. Deze kan de tanden afknippen of veilen.

Cavia tanden
De verzorging van de tanden! Zo zien ze er van dichtbij uit.

Teennagels verzorgen

De teennagels moet je goed in de gaten houden. Ze groeien namelijk net als bij de mens ook gewoon door. Als ze genoeg harde ondergrond in de kooi hebben slijten de nagels vanzelf af. Maar meestal moet je ze eens in de paar maanden bijknippen als ze volwassen zijn. Controleer ze dus regelmatig en knip ze indien nodig bij.

Cavia verzorging teennagels
De verzorging van de teennagels!

Hoe je het beste een cavia op kunt pakken

Cavia's zijn instinctief bang voor alles wat van boven komt. Als je ze wil oppakken kun je ze daarom het best vanaf de zijkant benaderen. Als je de cavia oppakt schuif dan rustig je ene hand onder zijn buik en ondersteun met je andere hand zijn kont. Als je een cavia terug wil zetten in zijn hok dan hebben ze vaak de neiging om uit je handen te springen terug in de kooi. Zorg ervoor dat ze dat niet doen want bij het neerkomen kunnen ze zich makkelijk bezeren.

Kammen of borstelen en knippen

Een kortharige cavia hoeft niet vaak gekamd te worden. Als je dit soort cavia's elke dag aait dan raken ze hun losliggende haren wel kwijt. Een langharige cavia moet echter wel meerdere malen per week gekamd worden. Sommige cavia's zelfs elke dag! Strootjes en uitwerpselen kunnen in de haren gaan vastzitten.

Indien deze er niet makkelijk uit te krijgen zijn dan kun je ze er bij langharige cavia's meestal beter uitknippen. Je kan je langharige cavia ook preventief knippen: de haren kort knippen zodat er minder klitten of troep in kan komen. Ook bij een warme zomer zal je langharige cavia dolblij zijn met een korte coupe!

Tip: Bol.com heeft een paar goedkope borstels en schaartjes te koop die uitermate geschikt zijn voor je cavia!

Wassen en in bad

Je cavia kan vies worden. Vooral cavia's met lichtere kleuren of met langere haren hebben hier vaak last van. Kleine plekjes kan je schoon maken met een washandje met normale zeep. Maar als je cavia echt heel vies is kan je hem beter in bad doen.

Gebruik hiervoor een bak met handwarm water en wat babyshampoo of zeep. Vul de bak met wat water. De cavia moet kunnen staan op vier poten en zijn kop moet dan boven water zijn. Laat de cavia voorzichtig in het water zakken.

De eerste keren zal de cavia niet weten wat hem overkomt en misschien in paniek raken. Let dus goed op en zorg dat hij niet van grote hoogte naar beneden kan vallen. Maak je cavia eerst nat en zeep hem daarna in.

Cavia wassen en in bad
Je cavia wassen en een bad geven!

Een klein beetje zeep of shampoo is voldoende om hem helemaal schoon te krijgen. Zet de cavia dan een paar keer in een bak water om hem schoon te spoelen. Van te voren alvast een paar schone bakken gevuld met water neerzetten is daarbij heel handig.

Dep je cavia daarna met een handdoek droog en wikkel hem even in een badlaken zodat hij handdoek droog wordt. Daarna kan je je cavia droogföhnen op de laagste stand of op laten drogen.

Wij raden föhnen niet aan, want de lucht wordt al snel te warm voor ze. Wij zetten de cavia altijd terug in een schoon hok met een grote berg hooi en dan is hij binnen een paar uur droog.


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*