Cavia Ziektes en Symptomen

Zieke cavia: Niet meer willen eten of drinken!

Net als mensen en andere dieren kunnen cavia’s ook ziek worden. Omdat mensen over het algemeen geen caviataal spreken moet je goed op het gedrag en uiterlijk van je cavia letten. Zodra er iets verandert in het gedrag of uiterlijk kan het zijn dat je cavia ziek is. Het beste kun je oud voer langzaam mengen met nieuw voer.

Zieke cavia: Niet meer willen eten of drinken!
Een veel voorkomend symptoom van een zieke cavia is niet meer willen eten of drinken! Of er heel levenloos bijliggen!

Heeft je cavia één van de volgende symptomen dan kan er iets aan de hand zijn!

  • De cavia eet of drinkt minder dan normaal, of eet helemaal niet meer.
  • .............. is binnen korte tijd veel aangekomen of afgevallen.
  • .............. heeft een vieze neus, mond, oren of ogen (afscheiding).
  • .............. heeft moeite met ademhalen.
  • .............. niest steeds.
  • .............. poept niet meer.
  • .............. is in de diarree.
  • .............. bloed plast of poept.
  • .............. kwijlt veel.
  • .............. heeft kale plekken.
  • .............. beweegt niet of zeer weinig.
  • .............. is steeds nat van onder (buik, kont).
  • .............. is sterk opgezwollen.
  • .............. bijt zich veel.
  • .............. krabt zich veel.
  • .............. kreunt veel.

Mocht je cavia een of meerdere van bovenstaande symptomen hebben dan is het altijd verstandig om even bij de dierenarts langs te gaan.


Let op: Als een cavia niet meer eet is het belangrijk om snel te handelen, een cavia die een dag niet eet wordt al snel erg zwak! Als je het niet vertrouwd ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts want het kan snel uit de hand lopen!

Hieronder worden een aantal ziekten genoemd die voor kunnen komen bij cavia’s.

Overzicht:

Cavia ziektes en symptomen!
Alle cavia ziektes en symptomen voor je op een rij!

Cavia in de diarree

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat het door verkeerde, teveel, te natte of bedorven voeding, of het overstappen naar ander voer. Geef je cavia nooit te vaak, en nooit teveel koolsoorten. Kool staat erom bekend om buikpijn en diarree te veroorzaken.

Ook beschimmeld en bedorven voedsel kan diarree veroorzaken, of de overschakeling naar een nieuw ander soort hardvoer. Dus haal de oude restjes altijd zoveel mogelijk uit de kooi. Water wat te lang staat kan ook diarree veroorzaken, en vooral met warme dagen dien je hier extra rekening mee te houden.

Als je weet wat de oorzaak is kun je de oorzaak wegnemen en dan moet het binnen 1 of 2 dagen beter gaan. Let goed op want de kans op uitdroging is groot. Beter is dus om meteen naar de dierenarts te gaan, omdat je cavia heel snel kan verzwakken.

Diarree kan ook veroorzaakt worden door bacteriën, meestal salmonella. Deze infectie wordt overgebracht door bijvoorbeeld ratten of muizen of geïnfecteerd groenvoer. Bacteriële diarree komt het meeste voor bij heel jonge, oudere, zwangere of gestreste cavia’s. Het is zeer besmettelijk, ook voor mensen. Gelukkig komt deze vorm van diarree niet vaak voor.

Andere veroorzakers van diarree zijn parasieten. Dit komt alleen voor bij cavia’s waarbij het hok niet minstens 1x per week wordt verschoond, cavia’s die in buitenrennen gehouden worden of bij cavia’s die samen met konijnen gehouden worden. Een kenmerk van parasieten is rood gekleurde ontlasting. Let op! Als je cavia bietjes heeft gegeten is de ontlasting ook rood.

Diarree kan soms veroorzaakt worden door bepaalde antibiotica die je van de dierenarts krijgt. Maar tegenwoordig zijn er soorten antibiotica (o.a.: trimetoprimsulfa, chlooramfenicol en enrofloxacin) verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor cavia’s.

Je hebt verschillende soorten diarree

  • Plakpoep (de keutels zijn niet meer mooi rond zoals anders maar in elkaar gezakt en plakkerig, het kan ook aan de kont blijven plakken).
  • Diarree (de diarree kan dun zijn met harde stukken erdoor).
  • Spuitdiarree (de diarree is dun en waterachtig, dit is de gevaarlijkste vorm van diarree. De cavia kan namelijk binnen een dag uitgedroogd zijn).

Verstopping

Verstopping kan ontstaan door een gebrek aan groenvoer en of/ een teveel aan droogvoer. Als er een verstopping geconstateerd is, dus als de cavia last heeft van krampen, kreunen, moeite met persen, zichtbaar niet lekker voelt, pijn, of niet of nauwelijks eet. Geef dan veel groenvoer en verminder het aantal droogvoer. Geef veel komkommer en wortel. Te weinig beweging kan ook een oorzaak zijn van de verstopping. Als het niet snel beter wordt ga dan naar de dierenarts.

Verkoudheid / Luchtwegen

Cavia’s zijn erg gevoelig voor tocht en sterke temperatuurwisselingen en raken snel verkouden. Dit is te herkennen aan niezen, natte neus, vieze oogjes, hoesten, zware ademhaling, het niet of niet goed willen eten. Verkoudheid is net als bij de mens erg besmettelijk en als je meerdere cavia’s hebt zet de zieke cavia dan direct apart. Hou je cavia warm en ga naar de dierenarts. Meestal krijgt je cavia dan antibiotica en soms een vitaminespuit om op krachten te komen. Als je te lang wacht met een verkoudheid kan het overgaan in een longontsteking waaraan de cavia kan overlijden. Een cavia die te weinig vitamine c binnenkrijgt is veel sneller of vaker verkouden. Kijk ook of de cavia niet op de tocht staat of sterk wisselende temperaturen ondergaat!

Luchtweginfecties kunnen ook het gevolg zijn van stoffig bodemmateriaal in het verblijf.

Oorontsteking

Een cavia met oorontsteking houdt vaak zijn hoofd scheef en krabt ook regelmatig aan het oor. Soms is er in het oor ook een verkleuring te zien en vaak veel troep en oorsmeer. Een oorontsteking is pijnlijk en wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriën of parasieten. Het is goed te behandelen, maar ga daarvoor naar je dierenarts.

Abcessen

Een abces is een opeenhoping van etter in weefselholtes: een onsteking dus. Er bestaan twee soorten abcessen: inwendige en uitwendige. Inwendige abcessen kunnen het gevolg zijn van een aandoening in de lymfeknopen, meestal aan de kop en/of buik. Het gaat hierbij meestal om een besmettelijke ziekte. Uitwendige abcessen ontstaan meestal door een verwonding. Er ontstaat dan een soort knobbel (ontsteking) met de volgende symptomen: rood, warm, zwelling, pijn.




Meestal breekt dit abces vanzelf open, en soms moet de dierenarts dit doen. De cavia krijgt vaak antibiotica voorgeschreven zodat het weg blijft en kan helen.

Tumoren

Tumoren komen weinig voor bij cavia’s. Meestal gaat het om een abces of verstopte talgkliertjes. Als een tumor voor komt dan is het meestal bij een ouder dier. Meestal zijn tumors goedaardig en als ze niet in de weg zitten hoeft er niets aan gedaan te worden. Als de tumor vlak onder de huid zit dan kan deze verwijderd worden. Als een tumor dieper in het lichaam zit is het vaak moeilijk voor een dierenarts om er wat aan te doen.

Vitaminegebrek

Vitaminen zijn erg belangrijk voor de cavia. Voor de huid, de ogen, de groei en de voortplanting, de eetlust, een goede stofwisseling, het skelet, het tegengaan van ziekten, enzovoorts. De belangrijkste vitamine is vitamine C.

Schimmelinfecties

De meest voorkomende schimmelinfectie is Ringworm. Hierbij ontstaan kleine ronde verdikte of kale plekjes, meestal bij de snuit, aan de kop of om de oren. Deze zijn vaak geel of grijsachtig-wit van kleur. Er kunnen zelfs bloederige plekken met korsten ontstaan doordat je cavia jeuk krijgt en gaat krabben. Als er niets aan gedaan wordt, zal het zich over het hele lichaam verspreiden. Ga daarom zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vaak krijg je dan verdunde Imaverol waarmee je je cavia een aantal keer moet wassen.

Let op: Ringworm is besmettelijk voor mensen. Bij mensen begint de huid te vervellen en er ontstaan rode plekken die steeds groter worden. Er ontstaan etterblaasjes die ontzettend kunnen jeuken.

Wormen

Het komt niet vaak meer voor, maar cavia’s kunnen worden besmet door wormen. De meest voorkomende wormen zijn dan lintwormen en spoelwormen, dit hangt ook van het land af waar je woont. Besmetting kan alleen maar door groenten/fruit dat afkomstig is direct uit de tuin, uit het wild geplukt of bij de boer. Het is bij je cavia te herkennen aan slijmerige ontlasting en een doffe, openstaande vacht. De ziekte is goed te behandelen doormiddel van een wormenkuur en is niet besmettelijk voor mensen. Via de keutels is het echter wel besmettelijk voor cavia's!

Urine

De urine van een cavia is normaal gesproken melkachtig van kleur. Dit hangt er ook vanaf wat je cavia gegeten heeft. Maar als de urine extreem helder of wit is, of erg dik, dan kan dit wijzen op een teveel aan calcium in de voeding. Als de urine rood of roze van kleur is, betekent dit bloed in de urine. Vaak wijst dit op blaasstenen of een blaasontsteking. Wanneer je cavia bloed in de urine heeft moet je zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts.

Haaruitval

Haaruitval is nooit een ziekte op zich, het is altijd een symptoom van een andere ziekte. Er zijn veel verschillende oorzaken voor haaruitval bij cavia’s. Bijvoorbeeld door mijten, ringworm, een cyste in de eierstok, vitaminegebrek. Als je cavia een snij- of bijtwond heeft zal het haar op die plek niet eerder teruggroeien tot de huid volledig genezen is.

Vlooien

Een cavia kan net als honden, katten en konijnen ook vlooien krijgen. Vlooien zijn hele kleine diertjes die bijna niet te zien zijn met het blote oog, ze bijten zich vast in de huid van je huisdier en zuigen/drinken het bloed. Ze krijgen ze meestal van honden en katten, vaak komt je hond of kat ermee thuis. Het meest zie je het bij langharige cavia's, je ziet ze dan vaak krabben van de jeuk en dit kan weer kale plekken veroorzaken. Het is erg besmettelijk voor je andere huisdieren. Vraag uw dierenarts voor de juiste behandeling.

Teken

Teken zijn kleine insecten die voor komen in bomen en struiken. Ze zijn enkele millimeters tot maximaal een centimeter groot, en graven zich met de kop in de huid van dieren of mensen. Ze zuigen bloed op en als ze verzadigd zijn (na een paar uur meestal) laten ze zichzelf weer los. Teken komen alleen voor bij cavia's die buiten worden gehouden. Op zich zijn ze niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Een cavia met de ziekte van Lyme wordt binnen enkele dagen kreupel, wordt sloom en wil niet meer eten.

Cavia's die buiten worden gehouden, en dan vooral op de grond in een ren moeten elke dag goed gecontroleerd worden op teken. Je kunt ze zelf met een tekentang verwijderen of dat door een dierenarts laten doen. Je moet de teek NOOIT verdoven met alcohol of iets dergelijks of zomaar uit de huid rukken. Doordat de kop in de huid zit kan de kop achterblijven of de teek kan de bacterie uitbraken. De juiste manier om de teek te verwijderen is de teek achter de kop vast te pakken en 1 kant op draaien tot hij los laat.


2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*