De Geschiedenis van de Cavia als Huisdier

Cavia’s werden voor het eerst gedomesticeerd door de voorlopers van de Inca’s in wat nu Peru is. Uit genetisch onderzoek blijkt dat dit vermoedelijk maar één keer is gebeurd, ca. 3000 jaar geleden.

caviai n het wild


Cavia’s zijn in Peru, Bolivia en Ecuador nog steeds een belangrijk voedseldier dat vaak in huis wordt gehouden. Het dier wordt onder andere gevoed met etensrestjes van het gezin, ongeveer zoals in Europa vroeger kippen of varkens werden gehouden. Onder de naam cuy (spreek uit als koei) wordt het nu nog op markten geroosterd en verkocht.

Cavia’s vormen het hoofdmenu op sommige trouwfeesten in Peru en vervullen bij traditionele genezingsrituelen de rol van opvanger van boze geesten. De traditionele geneesheer gebruikt het beestje om over het lichaam van de patiënt te halen, de cavia neemt over wat er mis is met de patiënt. De geneesheer bekijkt vervolgens de ingewanden van de geslachte cavia en kan hierdoor bepalen wat er mis is met de patiënt.

Nederlandse en Engelse handelaren introduceerden vermoedelijk cavia’s in Europa, waar ze al snel als exotisch huisdier populair werden. Koningin Elizabeth I van Engeland had bijvoorbeeld een cavia.

De naam Guinees biggetje

Cavia’s zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea! Waarom cavia’s dan toch als ‘biggetjes’ werden betiteld is onzeker maar dit heeft waarschijnlijk te maken met de piepende en knorrende geluiden die ze frequent maken en met de gedrongen lichaamsvorm. Anderen zeggen dat het komt doordat cavia’s ongeveer als biggetjes smaken.

Zowel in de Latijnse, Nederlandse, Friese, Duitse, Nog een cavia in het wildDeense, Roemeense, Zweedse als Engelse naam komt het varken terug. ‘Guinees’ wordt volgens sommigen afgeleid van een guinea. Dit is een oude Engelse munt van 21 shilling, wat in die tijd wel een vorstelijk bedrag zou zijn geweest om zelfs voor een exotisch huisdier te betalen.

Anderen denken dat ‘Guinees’ afkomstig is van ‘Guyana’ (als in Frans-Guyana, buurland van Suriname) maar die benaming was naar men zegt nog niet in gebruik toen de cavia werd ontdekt; weer anderen wijzen erop dat schepen, van Zuid-Amerika terugkerend, vaak eerst Guinea aandeden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*