Een cavia kopen bij een caviastal, caviafokker of dierenwinkel?

Cavia kopenEen cavia aanschaffen of kopen. Als je van plan bent om een cavia te gaan kopen en dus houden moet je vooraf aan meerdere dingen denken. Wil je mannetjes, vrouwtjes, één of meer dieren aanschaffen?Cavia’s zijn echte groepsdieren, en vinden het geweldig om met soortgenoten op te trekken, een cavia die lang alleen zit is eenzaam en leidt een saai en ongelukkig leven, dus je kunt er beter minimaal twee nemen. En daarnaast is de interactie tussen 2 cavia’s ook geweldig om te zien

Als je van plan bent om te fokken met cavia’s moet je weten waar je aan begint. Als je net begint met cavia’s kun je beter nog niet gaan fokken.

Er zijn verschillende manieren om aan je cavia’s te komen. Je kan bijvoorbeeld naar een dierenwinkel gaan. maar helaas weten ze daar meestal weinig over de achtergrond van het dier. Ook komt het in dierenwinkels regelmatig voor dat verkopers het geslacht niet kunnen vaststellen. Je kunt een cavia ook kopen bij een particulier. Daarmee bedoelen we mensen die bewust of onbewust zelf thuis een nestje hebben gehad.

Maar het beste is een cavia via een hobbyfokker. Dat zijn mensen die bewust met cavia’s fokken op grote of kleine schaal. Er is hier namelijk veel meer bekend over de achtergrond van de cavia. Goede hobbyfokkers houden een stamboom bij en fokken gezonde sterke dieren, en letten ook op gedrag en bouw. Ook weet je dan zeker of je cavia een man of vrouw is.

Er bestaan ook broodfokkers/handelaars. Deze fokkers willen zoveel mogelijk cavia’s verkopen en letten bij het fokken niet op karakter, bouw en gezondheid. Vaak worden de dieren zomaar door elkaar gegooid en ontstaat er veel inteelt. Inteelt zorgt voor zwakke en zieke dieren.

Je kan ook een cavia uit het asiel halen. Maar ook hier is er vaak weinig informatie beschikbaar over de achtergrond en het karakter.


Waar moet ik nog meer om denken?

Voor dat je een of meerdere cavia’s aanschaft moet je je goed laten informeren over deze dieren. Een cavia is geen experiment dus je moet wel weten waar je aan begint. Lees bijvoorbeeld eerst deze site eens helemaal door, dat geeft je vast al een aardig beeld.

Bedenk van te voren dat er ook kosten aan een cavia zijn verbonden. Normaal gesproken vind je nergens een cavia gratis, ook bij een asiel betaal je voor je cavia. Bij de winkels hebben ze de cavia’s meestal al te koop voor €7,50. Een koopje dus!

• Allereerst de aanschaf van de cavia zelf
nieuwe cavia tralie kooi Aanschaf van een cavia kooi
Bodembedekking (hooi / stro)
Speelgoed voor de cavia
Voeding voor je cavia
• Aanschaf van nagelschaartje, knaagstenen e.d.
Ook kan een cavia ziek worden of zich verwonden. Dan kunnen er kosten voor de dierenarts bij komen.

Een cavia wordt normaal gesproken tussen de 4 en 6 jaar oud. Er zijn echter ook cavia’s die 8 of 9 jaar worden! Voordat je een cavia aanschaft moet je je dus wel afvragen of je zolang voor een huisdier wilt en kunt blijven zorgen.

Zie ook: Cavia boeken


1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sandra de Jong Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Sandra de Jong
Gast
Sandra de Jong

Beste mensen. Ik zou zeer willen aanraden toch aan te geven, dat er zeer veel reden is om een cavia te halen van een cavia opvang. Ten eerste zitten er ALTIJD genoeg en teveel diertjes! Ten Tweede deze mensen hebben bijzonder veel verstand van hun dieren! Het zijn ervaren caviahouders! Toe: geef ALLE dieren een tweede kans. Fokken van deze dieren is echt niet nodig hoor! Ze worden gedropt bij het leven in bos, vuilnis of zelfs glasbakken echt waar……