Veel gestelde Vragen over Cavia’s – FAQ

Vindt hier antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over cavia's. Op deze pagina verzamelen we dus alle vragen die jullie ons sturen over de cavia. Dit kan over van alles gaan zoals het gedrag, verzorging, ziektes, rassen etc. Zit er een vraag niet tussen stel hem dan onderaan deze pagina.

Vraag: Hoe oud kan een cavia worden?

Antwoord: Cavia's kunnen maximaal 8 jaar oud worden. Maar er zijn ook uitzonderingen. De meeste cavia's halen dat echter niet, de gemiddelde leeftijd van een cavia ligt tussen de 5 en 7 jaar oud. De oudste cavia ooit werd maar liefst 15 jaar oud en heeft zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records gekregen.


Vraag: Kunnen cavia's zwemmen?

Antwoord: Cavia's zijn geboren zwemmers en zullen niet verdrinken. Veel cavia's stellen het echter niet op prijs als je ze laat zwemmen. Sommige hebben zelfs een hekel aan water en zullen piepen en krijsen. Als je cavia van zwemmen houdt zet hem dan niet in zoutwater of water met chloor zoals in een zwembad.

Vraag: Wat vinden cavia's lekker?

Antwoord: Cavia's vinden het heerlijk om de hele dag aan strootjes te knagen. Door te knagen aan hooi slijten de tanden van een cavia. Dit knagen is noodzakelijk omdat hun tanden anders te lang worden. Naast hooi zijn onze cavia's gek op andijvie, komkommer, wortel en paprika.

Vraag: Hoe groot moet een caviakooi zijn?

Antwoord: Hoeveel ruimte een cavia nodig heeft hangt af van hoeveel cavia's je erin wil stoppen. Een caviahok of caviakooi voor maar één cavia moet minimaal 80x40 cm groot zijn. Voor twee cavia's minimaal 100x40 en voor elke cavia meer 20 cm extra. Maar hoe groter de cavia kooi hoe beter, zo hebben ze meer ruimte om te spelen en voelen ze zich prettiger.

Vraag 1: Hoeveel jonkies krijgt een cavia?

Antwoord: Een vrouwelijke cavia (een zeug) kan tot maximaal 6 cavia jongen krijgen.

Vraag 2: Hoe noem je een baby cavia?

Antwoord: Baby cavia's worden pups genoemd of jonge cavia's. Baby cavia hoor je ook wel veel.

Vraag 3: Hoe lang zijn cavia's zwanger?

Antwoord: De zwangerschap van een cavia duurt ongeveer 70 dagen.

Vraag 4: Wanneer mogen cavia's weg bij hun moeder?

Antwoord: Cavia's kunnen 5 dagen na hun geboorte al voor zichzelf zorgen, dit wil zeggen: eten, drinken, verzorgen, spelen etc). Wanneer de jongen minimaal 300 gram wegen en 4 a 5 weken bij de moeder hebben doorgebracht kun je ze eventueel verkopen!

Vraag 5: Heeft een cavia een staart?

Antwoord: Cavia’s hebben geen echte staart maar er zijn nog wel enkele staartwervels aanwezig.

Vraag 6: Waarom piept een cavia?

Antwoord: Cavia's communiceren met elkaar door middel van piepen en twieten. Dit is hun manier om met elkaar te praten dus en zo kunnen ze ook aangeven hoe ze zich voelen. Elk geluid heeft weer een andere betekenis. luister hier naar de betekenis van de geluiden die cavia's maken.

Vraag 7: Moet ik 1 of 2 cavia's nemen?

Antwoord: Altijd 2 of meer! cavia's zijn namelijk echte groepsdieren en vinden het geweldig om met soortgenoten op te trekken, een cavia die lang alleen zit is eenzaam en leidt een saai en ongelukkig leven. Je kunt ze het beste vergelijk met mensen, wij zijn ook niet graag alleen. Zelfs al haal je hem iedere dag uit zijn kooi en doe je van alles met hem, hij zal de omgang met soortgenoten om zich heen altijd missen. En daarnaast is de interactie tussen 2 cavia's ook geweldig om te zien, dat kan een mens nooit evenaren. Een cavia moet dus soortgenoten om zich heen hebben, dus neem er altijd 2.

Kun je cavia's houden tussen de kippen?

Houden cavia's ratten weg?

Maakt het uit 2 vrouwtjes of 2 mannetjes?

Hoeveel soorten cavia's zijn er?

Staat je vraag er niet bij? Laat dan hier beneden een reactie achter!


5 Reacties

    • Ze zeggen dat als je vrouwtjes hebt dat je makkelijk nog een paar vrouwtjes erbij kan doen maar dat geldt niet bij mannetjes als je twee mannetjes hebt kanje het beste daarbij laten

  1. heb 2 vroutjes en 1 mannetj nu gaat dat mannetje te keer hij is geholpen maar spring er steeds op vr pi eppen en bijten heb hem even in een ander kooitje gezet wat te doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*